Mont-Royal

Mont-Royal station

Texte important

Since the official opening of the new entrance building and the installation of the elevators in July 2022, we have completed most of the work inside the station.

We are done repairing the area where the fare booth and the turnstiles were located. We were able to open this last section of the station, which was still under construction, and put the escalators back into service. There are a few finishing touches left, including the installation of the new artwork Je reviens chez nous [I am coming back home], which will be completed soon.

Learn more about the project

The work brings many benefits for customers

  • Another high-traffic station in our network has been made universally accessible.
  • The new entrance building is larger, brighter and more spacious.
  • A second turnstile area has been added to serve the doors at the back of the entrance building.
  • New signage has been installed.
  • Moving through the station is now easier and smoother with an additional entrance to the platforms.
  • The fare booth is now located at street level.
  • Motorized butterfly doors have been added.
  • It is now easier to access the fare vending machine and reloading terminal.
  • An art piece by Simon Bilodeau, titled Je reviens chez nous [I am coming back home], is now visible from outside the station.

Architectural concept

To make Mont-Royal station accessible, we had to expand the entrance building. This gave us a good opportunity to completely rethink the station’s design and harmonize it with its surroundings.

The accessibility project led to a discussion with residents on the new entrance building layout, in collaboration with the Plateau-Mont-Royal borough.

A bright new entrance building

The Mont-Royal station entrance building is located in Place Gérald-Godin, a hub where people pass through, stop and meet. It is a very high-traffic area at all hours of the day and night.

During the day, the crystal-clear glass walls of the entrance building will softly reflect the sunlight, blending seamlessly into the surrounding environment. As night falls, the structure will become transparent and luminous, lighting up the square. A piece by artist Simon Bilodeau has been integrated into the architecture and will be visible from all angles thanks to the highly transparent glass and carefully designed lighting. Part of the roof will be greened, and the rest will be covered in wooden siding.

Materials

Certain materials used in the interior—such as roughcast, ceramic, brick, granite and natural concrete—are reminiscent of the first stations in our original network. Part of the roof will be greened, and the rest will be made of wood, which will help contribute to heat island reduction.

New art piece

The art piece Je reviens chez nous, by Simon Bilodeau, will not yet be completed when the entrance building opens. Once completed, it will be displayed on three walls.

Texte important

Here are a few interesting facts about Mont-Royal station!

Surface area
The new entrance building is about three times bigger than the old one. The surface area of the new staircase and elevator alone is equivalent to half of the entire old entrance building!

Wood or concrete?
In the added section with the new staircase and elevator, the ceiling may look like wood—but don’t be fooled! It’s actually concrete with a hemlock wood print. Why hemlock? It’s because many of the brick-covered craftsman houses in the neighbourhood have frames made of hemlock wood. Incorporating it into the station was a way to add a touch of the neighbourhood’s essence.

Blue tiles
Parts of the walls along the staircase are decorated in blue ceramic tiles. This colour was not used in the old entrance building, nor in the original part of the station. So why go blue?

The coloured tiles are reminiscent of those used in some stations of the original métro network, as well as being an abstract representation of the era in which we live. They reference the aesthetics of certain video games, from the 1980s up to today. The square design also evokes the sight of a computer screen under a magnifying glass. As you continue down the corridor, approaching the mural, it appears increasingly pixelated.

Project summary

Duration of the work: October 2018 to fall 2022

Description of the work: Universal accessibility work (installation of elevators)

 

The project in images

Here is the entrance building before the work. Only the staircases and escalators remain—everything has been demolished and rebuilt.


We had to dig all the way down to the métro tunnel to build the foundations of the new pedestrian tunnel, which connects the station’s two platforms.


Metal reinforcements were installed in part of the vaulted ceiling, then covered in concrete. The ceiling in this area of the station had to be reinforced and made thicker. This is the spot where we built the pedestrian tunnel that you can now take from one platform to the other.


Recognize the back of the station? To expand the entrance building, we first had to dismantle it. When this photo was taken, the exterior facing of the building envelope had been removed.


To keep the station open and continue serving customers, we set up a temporary entrance building until the work was completed. This is where thousands of customers entered and exited the station during the renovations.


The worksite really was huge! In this photo, you can see that we were starting construction on the new entrance building.


We are aware of the inconvenience that this work might cause. Rest assured that we will do what is necessary to minimize the impact on our customers.

This work is carried out thanks to funding provided by the Ministère des Transports.

Top of page