Work underway at Vendôme station

Projet Summary

The project consists in installing a new entrance building to Vendôme métro station, as well as a new underground corridor for pedestrians, linking the new entryway with Vendôme commuter train station, McGill University Health Centre (MUHC) and with boulevard De Maisonneuve Ouest. In all, five elevators will make it easier for you to navigate inside the intermodal hub and reach the MUHC.

Duration of the work : October 2017 to November 2020

Description of the work : construction of a new entrance building

Impact on métro service : no

Impact on bus service : yes

Impacts on customer trips

Texte important

Bus, métro and train services will be maintained at all times, as will tunnel access to the MUHC.

Bus stops are moving back to the loop!

As of September 2, 2019, the bus loop around Vendôme station will be reopened to traffic. Bus stops that were relocated during the work will be moved back to the bus loop.

Impacts on local residents

The work may affect the flow of traffic in the area. We are working closely with the boroughs CDN-NDG and the city of Westmount to minimize the impact on neighbourhood residents as much as possible.

Area resident?

Stay informed of the project’s progress and other particular events by signing up for the electronic newsletter.

Public information evenings and liaison committee

Public information evenings, some of them followed by discussion workshops, took place at various key steps in the project. You can view the presentation prepared for the June 18, 2018 public information evening.

During the summer of 2018, a liaison committee has been set up to foster healthy, dynamic relations between the STM and area residents. It is made up of the following volunteers:

  • Maureen Kiely
  • Anouk Laurent
  • James Luck
  • Élizabeth McCallum
  • Jo-Anne Wemmers (substitute member)

You can contact the members of the committee by writing to the following address: vendome.comite.liaison@gmail.com.

A public consultation was held in 2017. You can consult the Commission’s report and ensuing action plan on the Web page devoted to the topic.

  • In the interest of good relations with the neighbourhood, noise and vibration levels will be monitored throughout construction
  • A study on air quality and mitigation measures will also be rolled out to ensure the comfort of neighbouring residents
  • A communications plan including various communication tools will inform residents, passengers and the public 
  • A traffic plan for cars and trucks will be enacted to keep circulation in the sector as fluid as possible

Learn more about the project

End of work in bus loop

At the end of August 2019, the Vendôme project team will complete an important step in the construction of the new intermodal hub by ending work in the bus loop. This important step included:

  • Installing retention ponds under the road to collect rainwater and gradually send it into the sewer system
  • Replacing the waterproofing membrane of the station’s underground roof
  • Installing a concrete slab for the new traffic lane in the bus loop
  • Redesigning the bus loop sidewalks and waiting areas

Did you know

The concrete used to pour the bus loop slab is made of glass powder from recycled bottles. The amalgam is a green Quebec innovation, made possible thanks to the Chaire SAQ de valorisation du verre dans les matériaux and Université de Sherbrooke. This initiative demonstrates the STM’s commitment to sustainable development and is part of the process to obtain the Envision certification for this project.

Last April, we performed a tunnel jacking procedure under railways #2 and #3 using a patented European technique called sliding by Autofonçage® for the first time in Canada. We planned a 72-hour timeline to complete the procedure, but our teams successfully carried out the work in under 59 hours!

Look at the video of this important milestone.

Consult the accessibility page for more info on the external medias.

See Tunnel jacking procedure at Vendôme on YouTube

Texte important

The tunnel in numbers
 

  • 12 metres long
  • 8 metres wide
  • 600 metric tonnes
  • The tunnel will advance 1,5 metres per hour
  • 70 metres of tracks must be cut on each railway to make enough space for the procedure

From June 28 to July 2, 2019, we carried out work on the second part of the underground tunnel. This time, the railway # 1 was removed to allow excavation of the ground below. Subsequently, four prefabricated concrete rings were assembled side by side to form this section of the tunnel.

These four prefabricated concrete rings will be assembled on site to form the second segment of the underground tunnel.

 

Since the MUHC opened in 2015, Vendôme station has been handling a growing number of people. This trend will only get stronger in coming years, particularly in light of added service by exo and the McGill University Health Centre (MUHC) medical centre’s location.

The project will make your commute through the station more fluid, increase the station’s passenger capacity and help improve foot traffic from commuter trains, métro, bus terminus and MUHC medical centre. The addition of an underground corridor for pedestrians, linking the station's new entryway directly with exo train platforms and MUHC medical centre, will let you take the shortest route to reach either of these destinations.

The entryway opening directly onto boulevard De Maisonneuve Ouest will make it easier to reach the medical centre, while providing the latter with a link to the public transit system. Simplified signage inside will help people easily find their destination.

 

The new entryway will stand on the east side of the bus loop serving Vendôme station and be partially integrated into the ground floor area of the building at 5100, boulevard de Maisonneuve Ouest.

Open mezzanine areas, stairs and fare collection zones were designed to ensure fluid, efficient circulation inside. The entrance building will follow the logic of other métro stations by connecting to it at a right angle, with a view to structural efficiency. The elevators down to métro platform level are next to the stairs for better visibility and a sense of closer proximity.

Accessible from boulevard De Maisonneuve, a large corridor will direct people coming in from outside toward the tunnel to exo and MUHC, helping visitors find their way to their destination. The corridor will hold exo’s ticket counter, as well as an elevator, and stairs provide access to the tunnel, the train station and medical centre. It will also give access to two entrances to the métro station.

The existing entryway to Vendôme station is not accessible to people with limited mobility. The new entrance building to Vendôme, the train station platforms, the pedestrian tunnel to the medical centre, as well as all surface installations will have elevators and other universal access equipment, such as motorized butterfly-type doors and wider gateways

The concept aims to create a fully accessible station featuring safe, user-friendly and visually-pleasing installations.

As the new entryway is nestled among existing infrastructure (nearby buildings, métro tunnel, bus loop and CP train tracks), it can only take up a very limited amount of space. And because an escalator requires a larger volume of space than a staircase, the new entrance building would have had to be bigger to avoid conflicting with existing structures, while still having the space needed for people to move freely or in the event of an evacuation. 

Because of the limited space available for the new building, it was impossible to make room for escalators in the new entrance building.

Coupe de la station

The area shaded in orange shows the volume of space that an escalator would take up, including its mechanical rooms. In red, we can see that the upper mechanical room, above the Montmorency platform, would intrude into the métro tunnel. The dotted line shows the limits of CP’s railroad right-of-way that cannot be encroached upon, preventing any possibility of moving the escalators further back.

The project itself represents a tangible improvement to the overall sustainability of Vendôme station and its immediate surroundings. It was fundamentally designed to increase the public’s access to alternative transportation modes, like the bus, the métro and commuter train, as well as its connection to bicycle paths and user-friendly pedestrian paths. 

In addition, we are steadfast in our commitment to integrating the best sustainability practices and, as such, we are striving to obtain certification by Envision for this project. Whil LEED certification is more relevant for buildings above ground, it does not apply to métro infrastructure. Envision certification was developed specifically for unconventional infrastructure projects, like the métro. Other transit operators in Portland and Boston use this reference while, closer to us, the new bridge spanning the Saint-Lawrence River is also aiming for that certification.

Contenu de l'onglet 5

The project in images

Informative video

Consult the accessibility page for more info on the external medias.

See Vendôme project: access for all! on YouTube

 


This work is made possible thanks to funding from the Government of Québec.

Top of page