The project consists in installing a new entrance building to Vendôme métro station, as well as a new underground corridor for pedestrians, linking the new entryway with Vendôme commuter train station, McGill University Health Centre (MUHC) and with boulevard De Maisonneuve Ouest. In all, five elevators will make it easier for you to navigate inside the intermodal hub and reach the MUHC.

Latest updates

Texte important

November 2017

Starting November 13, 2017, bus stops for the 37 – Jolicoeur and 124 – Victoria lines will trade locations in the bus loop. This permanent change will help optimize bus circulation.

Boucle d'autobus


October 2017

Starting in fall 2017, Vendôme station’s immediate surroundings will be a beehive of activity. Indeed, we will be undertaking preparations that will allow us to begin construction of the new entrance building before the end of the year.

Bus, métro and train service will be maintained at all time and the existing tunnel leading to the MUHC will also stay accessible.

Accessing McGill University Health Centre hospitals and emergencies by car will also be possible during entire construction period.

Informative video

Consult the accessibility page for more info on the external medias.

See Vendôme project: access for all! on YouTube

Questions and answers

Work will start in October 2017 and take about 29 months. The new entryway should open its doors to the public in winter 2020. 

Since the MUHC opened in 2015, Vendôme station has been handling a growing number of people. This trend will only get stronger in coming years, particularly in light of added service by AMT and the McGill University Health Centre (MUHC) medical centre’s location.

The project will make your commute through the station more fluid, increase the station’s passenger capacity and help improve foot traffic from commuter trains, métro, bus terminus and MUHC medical centre. The addition of an underground corridor for pedestrians, linking the station's new entryway directly with AMT’s train platforms and MUHC medical centre, will let you take the shortest route to reach either of these destinations.

The entryway opening directly onto boulevard De Maisonneuve Ouest will make it easier to reach the medical centre, while providing the latter with a link to the public transit system. Simplified signage inside will help people easily find their destination. Elevators will be next to the stairs, enhancing visibility and proximity.

The overall project is divided into three zones:

  • Vendôme entrance building
  • Vendôme commuter train station
  • MUHC underground pedestrian corridor

Vendôme entrance building

The new entryway will stand on the east side of the bus loop serving Vendôme station and be partially integrated into the ground floor area of the building at 5100, boulevard de Maisonneuve Ouest.

At street level, two main entrances will open onto boulevard de Maisonneuve Ouest:

  • An entrance reserved for people who want to use the métro.
  • Another entrance to reach the building at 5100, boulevard de Maisonneuve Ouest and the tunnel leading to AMT’s train platforms.
  • That tunnel will hold the pedestrian corridor leading to the MUHC medical centre.

At the lower métro level, people will have access to:

  • Métro train platforms
  • The tunnel leading to MUHC medical centre

The new entrance building will feature open space bathed in light. Outside, a large canopy with signage directing people to the métro entrance, train platforms and the MUHC, provides a covered area. By the entrance, a welcoming public area outdoors will harmoniously blend into the new building’s architecture. The entryway building will become an animated, friendly and safe place for people.

Open mezzanine areas, stairs and fare collection zones were designed to ensure fluid, efficient circulation inside. The entrance building will follow the logic of other métro stations by connecting to it at a right angle, with a view to structural efficiency. The elevators down to métro platform level are next to the stairs for better visibility and a sense of closer proximity. The structural framework consists of columns laid out around the building’s periphery, thereby creating obstacle-free open areas for circulation.

Accessible from boulevard De Maisonneuve, a large corridor will direct people coming in from outside toward the tunnel to AMT and MUHC, helping visitors find their way to their destination. The corridor will hold AMT’s ticket counter, as well as an elevator, and stairs provide access to the tunnel, the train station and medical centre. It will also give access to two entrances to the métro station.

The project’s concept calls for outdoor installations that will ensure the safety of customers crossing the bus loop to reach bus stops located around the existing entrance building.

Vendôme commuter train station

The corridor link will feature an area for fare recharging and validation. It will also provide access to the MUHC corridor and hold elevators and stairs connecting with the train platforms below.

At track level outdoors, a shelter serves as a covered waiting zone and holds a heated area in front of the elevators. The track level shelters were made as transparent as possible, giving passengers an open view of the area, further ensuring their feeling of safety.

Pedestrian corridor to MUHC

The underground pedestrian corridor linking the MUHC to the train station will be bathed in light, with sustainable materials in light colours used for construction. The tunnel environment will be dynamic and secure.

During construction work, the métro station will be accessible and service will be maintained.

As for the bus terminus and Vendôme train station, they will be subjected to some disruptions. However, mitigation measures will be implemented to ensure customers enjoy adequate service.

  • In the interest of good relations with the neighbourhood, noise and vibration levels will be monitored throughout construction
  • A study on air quality and mitigation measures will also be rolled out to ensure the comfort of neighbouring residents
  • A communications plan including various communication tools will inform residents, passengers and the public 
  • A traffic plan for cars and trucks will be enacted to keep circulation in the sector as fluid as possible

The existing entryway to Vendôme station is not accessible to people with limited mobility. The new entrance building to Vendôme, the train station platforms, the pedestrian tunnel to the medical centre, as well as all surface installations will have elevators and other universal access equipment, such as motorized butterfly-type doors and wider gateways

The concept aims to create a fully accessible station featuring safe, user-friendly and visually-pleasing installations.

As the new entryway is nestled among existing infrastructure (nearby buildings, métro tunnel, bus loop and CP train tracks), it can only take up a very limited amount of space. And because an escalator requires a larger volume of space than a staircase, the new entrance building would have had to be bigger to avoid conflicting with existing structures, while still having the space needed for people to move freely or in the event of an evacuation. 

Because of the limited space available for the new building, it was impossible to make room for escalators in the new entrance building.

Coupe de la station

The area shaded in orange shows the volume of space that an escalator would take up, including its mechanical rooms. In red, we can see that the upper mechanical room, above the Montmorency platform, would intrude into the métro tunnel. The dotted line shows the limits of CP’s railroad right-of-way that cannot be encroached upon, preventing any possibility of moving the escalators further back.

The project itself represents a tangible improvement to the overall sustainability of Vendôme station and its immediate surroundings. It was fundamentally designed to increase the public’s access to alternative transportation modes, like the bus, the métro and commuter train, as well as its connection to bicycle paths and user-friendly pedestrian paths. 

In addition, we are steadfast in our commitment to integrating the best sustainability practices and, as such, we are striving to obtain certification by Envision for this project. Whil LEED certification is more relevant for buildings above ground, it does not apply to métro infrastructure. Envision certification was developed specifically for unconventional infrastructure projects, like the métro. Other transit operators in Portland and Boston use this reference while, closer to us, the new bridge spanning the Saint-Lawrence River is also aiming for that certification.

Area resident?

Area resident?

Stay informed of the project’s progress and other particular events by signing up for the electronic newsletter.


This work is made possible thanks to funding from the Government of Québec.

Top of page